Det sier seg kanskje selv at den innflytelsen og den makten som staten i dag har våres privatliv er ganske annerledes enn hva det var tidligere. De teknologiske fremskrittene som er gjort i løpet av de siste tiårene har gitt staten en ny dimensjon med overvåkningsmuligheter. Men i hvilken grad bør staten faktisk ha makt, i hvilken grad bør staten ha innflytelse på menneskers privatliv i dag? Videre kan man jo også spørre seg hvorvidt staten blander seg for mye er for lite inn i hverdagen vår.
Logisk nok vil en stat alltid ha makt over de menneskene som er en del av den, men det kan kanskje være vanskelig å avgjøre i hvilken grad staten har noe å si for privatlivet. Selvfølgelig må man følge de lovene som gjelder i staten, det er en av de forutsetningene som gjør oss til innbyggere av såkalte siviliserte samfunn. Så kan man da drøfte om hvor mye makt staten faktisk bør ha. Noe av det første jeg tenker er: "Hvordan ville det gått med menneskeheten om det ikke hadde vært noen som helst form for statlig inngripen?"
Nå har vi jo ikke gått fra å bo i et steinaldersamfunn til å være en del av dagens moderne samfunn bare over natta, vi som lever i dag er vant med en innflytelsesrik stat med mye makt. Det er en prosess som har tatt mange tusen år, samtidig kan vi kanskje si at statens makt og innflytelse har fulgt samme utvikling. For faktum er at det er den utviklingen samfunn og stat har tatt som gjør at vi idag har en stat med en relativt stor handelfrihet når det gjelder innbyggerne, og så lenge denne makten ikke misbrukes, skal det (ihvertfall i teorien) være til disse innbyggernes fordel. Konklusjonen mitt på dette punktet blir derfor når vi bor i en stat, er vi underlagt dets lover og begrensninger. I noen tilfeller burde sikkert staten hatt både mer og mindre makt og innflytelse enn den har i dag. Så får man heller diskutere videre om den friheten vi faktisk har i en stat er tilstrekkelig, eller om mennesket ville vært tjent med et statløst samfunn.

Når temaet om den norske stats makt og innflytelse er det ofte det negative, eller det som får en til å føle seg overvåket som blir tatt opp. Men faktum er jo at statens makt er det som blant annet tøyler kriminaliteten i dette landet. Og når vi først bor et sånt samfunn som vi gjør, er det greit om også staten gjør sin jobb. For statens inngripen og innflytelse er en av grunnpilarene i det samfunnet vi har skapt, og derfor vil statens makt til enhver tid fungere enten som en forbannelse eller en velsignelse. Med tanke på de "forholdene" vi bor under, og som historien har ført til at vi gjør, mener jeg derfor at mye av den norske stats inngripen er berettiget. I visse tilfeller kan det naturligvis bli for mye eller komme feil ut, men som kjent må man i noen tilfeller "ta det sure med det søte".
Kilder:
- www.flickr.com (for bildet)